Yksityistetään Helsingin pysäköintipaikat

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli 12.11.2013 Helsingin keskustan asukaspysäköintimaksun korotussuunnitelmaa. Virkamiehet ovat perustelleet Yksityistetään Helsingin pysäköintipaikathinnankorotusta sillä, etteivät nykyiset pysäköintimaksut kata paikkojen ylläpitokustannuksia, sekä paikkojen riittämättömyydellä. Oletuksena on, että hintojen noustessa kysyntä laskee ja paikkojen saatavuus paranee. Vihreiden edustajat kannattivat ehdotusta. SDP:n ja Kokoomuksen edustajat vaativat maksujen varovaisempaa korotusta.

Erimielisyyden taustalla piilee laajempi näkemysero pysäköintipaikkojen välttämättömyydestä. Tämä on näkynyt mm. Hakaniemen torin kaavoituksessa. Hieman kärjistäen Helsingin Kokoomus ja SDP ovat pitäneet edullista pysäköintiä Helsingin keskustassa tapahtuvan asumisen ja elinkeinonharjoittamisen perusedellytyksenä ja Vihreät taas eivät.

Minulla on ehdotus, jolla erimielisyydet voidaan ratkaista. Huutokaupataan kaikki kaupungin hallinnoimat parkkipaikat. Siis aivan kaikki.

Ehdottamassani mallissa kadunvarsipaikat jäävät kaupungin omistukseen, mutta kadunvarren pysäköintipaikkojen hallintaoikeuden saa lunastaa huutokaupassa vuodeksi kerrallaan. Paikan lunastanut taho, oli se sitten taloyhtiö, sijoittaja tai kaupungin tilapalvelut, saa tehdä paikalla mitä lystää; pitää sitä ilmaisena asiakaspaikkana, osoittaa asukaspysäköintiin, pystyttää ruutuun pyörätelineet, mitä vain. Julkisen sektorin tehtäväksi jäisi periä kunnossapitokulut ja valvoa, että paikan käyttöehdot ja -maksut on ilmoitettu asianmukaisesti. Erillisillä tonteilla sijaitsevat pysäköintialueet myytäisiin eniten tarjoavalle.

Ehdottamassani mallissa kaupunki saisi maksimaalisen tuoton pysäköintipaikoistaan, parkkihalliyrittäjien ei tarvitsisi pelätä epäreilua kilpailua, yritykset ja kaupungin asukkaat voisivat vaikuttaa suoraan lähialueensa pysäköintiehtoihin eikä kenenkään tarvitsisi valittaa, että pysäköintipaikat on kaupungin toimesta hinnoiteltu epäreilusti.

Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.